Wanneer krijg je faciliteiten?

Bij alles geldt dat we maatwerkafspraken maken. Het is niet zo dat een topsporttalent met een status ‘recht’ heeft op faciliteiten. Wat we doen is in gesprek gaan en samen bekijken waar het ‘probleem’ ligt, welke mogelijkheden we hebben om dit ‘probleem’ zoveel mogelijk op te lossen waarbij we helaas nooit de garantie kunnen geven dat alles ook daadwerkelijk kan. Soms zijn er organisatorische redenen waardoor iets niet mogelijk blijkt te zijn. Bij leerlingen die een goede inzet en werkhouding tonen, zullen we zoveel als mogelijk maatwerk en faciliteiten proberen te creëren. Deze inzet en werkhouding zijn wel de basis om aanspraak te kunnen maken op deze faciliteiten. Wanneer de inzet en werkhouding nog niet optimaal zijn, zullen wij eerst sturen op deze factoren alvorens wij faciliteiten zullen toekennen.


Trainen onder schooltijd

Voor sommige sporten geldt dat leerlingen (delen van) lessen missen door training. Dit mag uiteraard. De leerling moet in zo’n geval zelf initiatief nemen om bijvoorbeeld aantekeningen te achterhalen via klasgenoten. Docenten zijn in veel gevallen wel bereidt om af en toe een stuk uitleg te herhalen, maar we hebben als LVO Weert helaas niet de middelen om structureel bijlessen of iets soortgelijks in te zetten.


Verlof voor events

Elk jaar zijn er momenten waarop sporters verlof nodig hebben om tijdens schooldagen voor hun sport weg te gaan. Van wekelijkse trainingsdagen op Papendal tot 2,5 week verlof voor breakdance battles in Vietnam en Japan tot jaarlijkse Paastoernooien in Denemarken. Dit alles kan natuurlijk. Mocht een topsporttalent hierdoor bijvoorbeeld toetsen of toetsweken missen dan kunnen we de topsporter ondersteunen in het plannen van het inhalen van die toetsen.


Verzetten huiswerk, deadlines of toetsen

Sommige sporters ervaren dat een bepaalde dag in de week te krap is. Overdag van vijf vakken huiswerk op krijgen wat de volgende dag af moet zijn, gecombineerd met een middagtraining in Venlo en een avondtraining bij de eigen club, is lastig. En om 22.30 uur nog bezig zijn met huiswerk is natuurlijk niet de bedoeling voor onderbouwleerlingen. In zo’n geval kunnen we de leerling meer dagen de tijd geven om als nog dit huiswerk te maken. In de bovenbouw speelt dit probleem minder of niet. Daar zit meestal meer tijd tussen het op krijgen van huiswerk en de deadline waarop het klaar moet zijn. 

Deadlines van bijvoorbeeld werkstukken verplaatsen kan in sommige gevallen ook, hoewel dit vaak niet nodig is. Die deadlines zijn vaak al verder van te voren bekend en dan is een en ander beter te plannen.

Wat wel vaak voorkomt, is dat toetsen verplaatst moeten worden. Van eerder starten met een toets zodat je, als de reguliere leerlingen begonnen zijn, voor de training kunt vertrekken tot een toetsdag of soms toetsweken later inhalen.


Aangepast lesrooster

Veel topsporters missen lessen door training. In de meeste gevallen lukt het ze om die lessen zelf bij te werken, maar soms betreft het juist dat ene vak wat een leerling al heel moeilijk vindt. In zo’n geval kunnen we kijken of het mogelijk is om in het rooster die les bij een andere klas of een ander cluster te volgen.


Ontheffingen van vakken

Voor sporters waarbij de balans tussen schoolwerk, sport en de nodige ontspanning structureel in gevaar komt, kunnen we overgaan tot ontheffing van een vak. Zo hebben veel sporters ontheffing LO. Ze hoeven dan nooit naar de gymles. In de bovenbouw waar de tijdsdruk vanuit sport vaak nog verder toeneemt, hebben we naast LO nog meer mogelijkheden. Daarbij moet wel vermeld worden dat ontheffing voor één of meer vakken alleen mogelijk is bij sporters met een officiële NOC&NSF-status dan wel KVNB-Beloftestatus.


Gespreid examen

In ‘extreme’ gevallen kan overgegaan worden tot het doen van gespreid examen. Deze leerlingen doen vmbo 4, havo 5 of vwo 6 in twee jaar waarbij beide jaren de helft van de vakken afgerond wordt. Ook deze faciliteit is helaas niet mogelijk voor sporters met een RS-status.


Workshops NOC*NSF leerlijnen

Naast faciliteiten om school en (top)sport met elkaar te combineren, organiseert LVO Weert ook jaarlijkse diverse workshops ter bevordering van de persoonlijke en sportieve ontwikkeling van topsportleerlingen, met thema’s zoals slaap, mindset, zelfoptimalisatie en atlethic skills.


Thema-avonden

LVO Weert organiseert thema-avonden voor ouders met sportgerelateerde thema’s zoals 'Topsport en Ouders' of 'studeren in het buitenland'.


Wat als je je niet aan afspraken of regels houdt?

Soms lukt het een sporter niet om een normale werkhouding/inzet en/of normaal gedrag te laten zien. In zo’n geval kan het zijn dat een sporter die aangeeft het heel druk te hebben en graag om ontheffing voor een vak vraagt, ‘nee’ als antwoord krijgt. Hij/zij zal eerst moet laten zien dat hij of zij dit echt nodig heeft door in de lessen meer inzet te tonen. Daarnaast is het soms nodig om leerlingen die al bepaalde faciliteiten hadden (bijvoorbeeld trainen onder lestijd) deze faciliteit weer te ontnemen vanwege  wangedrag in de lessen. Gelukkig komt dit laatste maar weinig voor.