Begeleiding
Om als school in te kunnen spelen op de verschillende behoeften van de leerlingen, kent Het College een positieve aandacht voor leerlingen en een goed leerlingbegeleidingssysteem. Dit geldt niet alleen voor de leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben, maar ook voor de dagelijkse begeleiding van alle leerlingen. Teamleider, mentor en docenten zijn, samen met de leerlingen, beslissend bij de afstemming van het onderwijs op de onderwijsbehoeften van de leerlingen.
Ondersteuning
De overgang van (speciaal) basisonderwijs naar voortgezet onderwijs wordt zorgvuldig voorbereid, waarbij ouders en leerlingen goed geïnformeerd worden over advies, toetsen en aanmeldingsprocedures. Voor leerlingen met ondersteuningsvragen wordt vanaf groep 7 gekeken naar welke ondersteuning er nodig is (route A-leerlingen). Leerlingen met ondersteuningsbehoefte krijgen extra aandacht bij de overdracht. Indien de school niet kan voorzien in de ondersteuningsbehoefte van de leerling, is het mogelijk dat een leerling niet wordt toegelaten op de gewenste school en een alternatief krijgt aangeboden.
Het College kent drie niveaus van ondersteuning: basisondersteuning, extra ondersteuning en intensieve ondersteuning. De basisondersteuning is gericht op alle leerlingen van de school. De extra ondersteuning is gericht op leerlingen die naast de basisondersteuning iets meer nodig hebben om op school succesvol te kunnen zijn. Het maatwerkarrangement is gericht op leerlingen die intensieve ondersteuning nodig hebben om op een reguliere school te kunnen functioneren.
- Basisondersteuning
Iedere leerling op Het College krijgt een mentor toegewezen. De mentor is de spil van de begeleiding. Hij of zij is de contactpersoon voor ouders, leerlingen en vakdocenten en voert gesprekken met leerlingen en ouders. De mentor signaleert, inventariseert en documenteert alle relevante informatie van zijn/haar leerlingen in Somtoday. Hij of zij begeleidt leerlingen zowel sociaal-emotioneel als didactisch en geeft in de onderbouw wekelijks een mentorles waarin gewerkt wordt aan positieve groepsvorming, het aanleren van studievaardigheden en de sociaal-emotionele vaardigheden van de leerlingen. - Extra ondersteuning
Indien de basisondersteuning niet toereikend is, kan er extra ondersteuning worden ingezet. Het College zet deskundigen in op sociaal-emotionele problematiek, met bijvoorbeeld begeleiding op het gebied van faalangst en gesprekken met een ambulant begeleider, en op didactische problematiek, met bijvoorbeeld begeleiding op het gebied van dyslexie of ondersteuning als leerlingen dreigen uit te vallen op een specifiek leergebied. De extra ondersteuning wordt altijd toegewezen door het interne ondersteuningsteam (IOT) van de school. In samenspraak met leerling, ouders en mentor wordt de ondersteuning vastgelegd in een officieel document. - Maatwerk arragementen
Indien ook de extra ondersteuning niet toereikend is, kunnen leerlingen in aanmerking komen voor een maatwerkarrangement. Een maatwerkarrangement wordt altijd toegewezen door het interne ondersteuningsteam (IOT) van de school in samenwerking met het Samenwerkingsverband VO. In voorkomende gevallen zal Het College op zoek gaan naar zowel passende vormen van onderwijs en ondersteuning binnen het Samenwerkingsverband als naar de inzet van passende deskundigheid en ondersteuning vanuit het samenwerkingsverband met als doel een passend onderwijs- en ondersteuningsarrangement te ontwerpen.
Daarnaast kunnen leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben, in overleg met de mentor, gebruik maken van:
- De studiebegeleiding
- RT-lessen (gerelateerd aan de uitslagen van de CITO-metingen)
- Bijlespool
- Dyslexiescreening
Inbreng leerlingen
De inbreng van leerlingen telt. De leerlingenraad heeft, als vertegenwoordiger van alle leerlingen, de mogelijkheid invloed uit te oefenen op het basis- en extra ondersteuningsaanbod. Tijdens een jaarlijkse werksessie wordt deze leerlingen gevraagd naar hun mening over de ondersteuning van Het College om van daaruit een passend aanbod te creëren. Daarnaast houdt het Intern ondersteuningsteam een trendanalyse bij, om naast inzicht in individuele ondersteuningsbehoeften, ook inzicht te krijgen in trends en bredere behoeften op het gebied van ondersteuning. In de voortdurende doorontwikkeling van het ondersteuningsaanbod op Het College worden deze uitkomsten meegenomen.