Nieuws

Profielwerkstuk VWO-5

4 september 2018
Terug
Profielwerkstuk VWO-5
Foto: Brit, Emkea en Vienna rechts naast Carola Schouten
Terug

In het kader van hun profielwerksuk over CRISPR cas9 brachten VWO-5 leerlingen Vienna Pahlplatz, Emkea Krekels en Britt Huisman vrijdag 31 augustus jl. een bezoek aan Wagening universiteit & research. Het Wageningen Borlaug Youth Institute organiseerde een dag gericht op het inspireren en begeleiden van scholieren die bezig zijn met een profielwerkstuk gericht op ‘Hoe voeden we de groeiende wereldbevolking in de toekomst’.

De dag werd afgesloten met een korte deelname aan de internationale SDG (Sustainable Development Goals (SDGs) conferentie 'Towards Zero Hunger: Partnerships for Impact' waarbij de scholieren in de spotlights werden gezet en waarbij de winnaar van de (profiel)werkstukken van het afgelopen jaar bekend werd gemaakt. De prijs was dit jaar deelname aan een week jongerenconferentie in de United States onder begeleiding van onder meer Louise Fresco.

Scholierenproject

WUR omschrijft het zelf als volgt: Het is hét scholierenproject dat 4/5/6 havo- en vwo-leerlingen uitdaagt om op zoek te gaan naar een oplossing voor een van de grootste uitdagingen waar we in de wereld voor staan: “Hoe voeden we de groeiende wereldbevolking in de toekomst?”. Doe onderzoek, breng een advies uit en ga in gesprek met wereldleiders.

Contacten

Vienna, Emkea en Britt hebben een thema dat niet zozeer gericht is op voeding en gaan dus waarschijnlijk niet verder met WUR. Ze waren echter onder de indruk van de dag, de sfeer op de conferentie en het appél dat op hen gedaan werd als toekomstige generatie die de uitdaging ‘zero hunger’ aan moet gaan. Ze zijn in gesprek geweest met internationale onderzoekers en met Louise Fresco en minister Carola Schouten. De meiden gingen naar huis met de toezegging dat ze in contact gebracht zouden worden met vooraanstaande Amerikaanse onderzoekers op het gebied van CRISPR cas9. De eerste voorbereidingen daartoe zijn al getroffen. Kortom, het was een hele ervaring.

Waardevolle toevoeging

Voor leerlingen die in de toekomst nog een profielwerkstuk gaan maken en/of leerlingen die nog naar een thema zoekend, kan het Wageningen Borlaug Youth Institute bijzonder waardevol zijn. Het kan de leerlingen echt een stapje verder brengen op verschillende vlakken én ze raken al een beetje thuis op zo’n universiteit.

 

Het College Weert

Een perfect leerklimaat in een groene omgeving!

Het College Weert

Samen leren met plezier!