Het voortgezet onderwijs in Limburg en Zuyd Hogeschool hebben een convenant ondertekend voor uitbreiding van hun samenwerking op het gebied van techniek en technologie.
Vijf technasia uit Noord- en Midden-Limburg, waaronder uit Weert, Stichting Technasium en Zuyd Hogeschool gaan structureel samenwerken aan een betere aansluiting op het bètatechnisch vervolgonderwijs. Ook een technasium uit Nijmegen heeft zich verbonden. Technasia zijn middelbare scholen met extra aandacht voor techniek en technologie in hun onderwijs.
Noord- en Midden-Limburg en Nijmegen
De deelnemende technasia zijn Het College Weert en Philips van Horne (allebei uit Weert), Raayland College (Venray), College den Hulster (Venlo), Bouwens van der Boijecollege (Panningen) en Mondial College (Nijmegen). Met deze samenwerking stimuleren de partners de brede ontwikkeling van bètatalenten in Limburg en Nijmegen. In 2017 is Zuyd al een samenwerking aangegaan met Bernardinuscollege (Heerlen), Sophianum (Gulpen), Graaf Huyn College (Geleen) en Lyceum Schöndeln (Roermond).
Meer vraag naar bètatechnisch talent
Het samenwerkingsverband sluit aan op de toenemende vraag naar hooggekwalificeerd, bètatechnisch talent in Limburg, onder meer op de Brightlandscampussen, en bij bedrijven en zorginstellingen. Ook Nijmegen en omgeving kent een tekort aan hoogopgeleid technisch personeel.
De samenwerking wordt breed ingestoken. Zo worden technasiumleerlingen bij hun ‘meesterproef’ – de afsluitende opdracht die zij uitvoeren in hun examenjaar – niet alleen door hun eigen docenten begeleid, maar ook door docenten van Zuyd. Daarnaast zullen de partijen samen optrekken om de technasiumleerlingen een brede studie- en beroepsoriëntatie aan te bieden, zodat zij gerichter en gemotiveerder een studiekeuze maken. Bovendien zullen docenten van de technasia en Zuyd regelmatig kennis en expertise uitwisselen tijdens gezamenlijke studiemiddagen. Doel hiervan is een verdere professionalisering van het beroep docent te realiseren.
Verschillende kennisdomeinen
Vanuit Zuyd zijn meerdere kennisdomeinen betrokken bij de samenwerking: Techniek en ICT, Gezondheidszorg en Beeldende Kunsten. De ondertekening van het convenant vormt de afsluiting van een bijeenkomst bij Zuyd in Heerlen van 90 scholieren die hun ‘meesterproef’ zullen afleggen en hun begeleidende docenten. Op het programma stond ook een gezamenlijke studiemiddag met technasiumdocenten van de aangesloten scholen en techniekdocenten van Zuyd.
Bron: Weert de Gekste