Nieuws

Mentale kracht centraal tijdens reflectiedag leerjaar 5

22 februari 2024
Terug

Dinsdag 20 februari zijn we onder begeleiding van mentoren en medewerkers, met de leerlingen van VWO 5 van Het College Weert actief aan de slag gegaan met mentale kracht (in staat zijn om je gevoel, gedachten en gedrag onder wisselende omstandigheden te beheersen).

Met actief bedoelen we in dit geval 'betekenis en zelfinzicht geven aan de persoonlijke ontwikkeling van onze VWO 5-leerlingen'. Deze dag draaiden we onder leiding van Marc Smeets & Wouter Bruins van de Ruygh academie.

De leerlingen zijn actief en reflecterend aan de slag gegaan met mentale kracht. Hierbij kun je denken aan vertrouwensoefeningen, vuur maken, nadenken over levensvragen, hindernisbaan parcours, weerbaarheidsoefeningen en incasseringsoefeningen.

Waarom deze reflectiedag?

  • Omdat wij reflecteren op onze school belangrijk vinden en hier betekenis aan willen geven.
  • Leerlingen hebben tijdens de eerste reflectiedag aangegeven dat hun mentale gezondheid belangrijk is, maar ook sfeer, praten over sterke punten en verbeterpunten én een positief klassenklimaat. Wij als school willen hier graag extra gehoor aan geven.
  • Wij vinden het als school belangrijk om leerlingen te helpen bij hun mentale kracht om weerbaarder te worden. Door elkaar ‘te zien’ en ‘te horen’ en door hier ook echt aandacht voor te hebben.
  • ‘’Uit je comfortzone stappen zorgt ervoor dat je jezelf beter leert kennen, maar ook de ander’’, was een uitspraak van Edino van Dorsten tijdens de eerste reflectiedag. Hier hebben wij praktisch gehoor aan gegeven.
  • Het was een wens van leerlingen om praktisch aan de slag te gaan in combinatie met reflectie.


Wat was het resultaat?

✅ Leerlingen hebben meer zelfinzicht gekregen. Soms confronterend, soms nodig, maar ook verhelderend!
✅ Mentoren en medewerkers hebben de leerlingen vanuit een ander perspectief aan het werk kunnen zien en de rol gepakt om leerlingen zo goed mogelijk te begeleiden.
✅ De leerlingen traden uit hun comfortzone, gingen goed om met de omstandigheden en met elkaar.
✅ Leerlingen ervaarden het om trots te zijn op zichzelf, om kleine stapjes te zetten in hun vertrouwen, om door te zetten bij tegenslagen én na te denken over bijvoorbeeld ‘wat wil ik nu eigenlijk?’ en ‘waar word ik gelukkig van?’.
✅ Wij hebben dit samen gedaan! Dit geeft energie!

Het was een geslaagde dag! Wij zijn ontzettend trots op onze leerlingen en collega’s! Dankjewel aan alle leerlingen van VWO 5 en collega’s voor de geleverde inzet! Marc Smeets & Wouter Bruins van Ruygh bedankt voor de prettige samenwerking en de weg naar dit eindresultaat.

ruygh3.jpg

ruygh8.jpg

Meer foto's van de reflectiedag leerjaar 5 zijn te vinden in de fotogalerij