Nieuws

Gastspreker virtuele valuta

30 januari 2025
Terug

Virtuele valuta, zoals Bitcoin en Ethereum, beïnvloeden de financiële wereld in hoog tempo. Maar hoe werkt virtuele valuta precies en welke kansen én risico’s brengen ze met zich mee? Leerlingen van leerjaar 4 bedrijfseconomie kregen dinsdag 14 januari jl. een unieke inkijk in deze fascinerende wereld dankzij een gastspreker van de FIOD.


Een waardevolle les over cryptocurrency

Tijdens de gastles vertelde hij over de werking van cryptocurrency. Hij benadrukte dat het belangrijk is goed geïnformeerd te zijn. Niet alleen om koersrisico’s te begrijpen maar ook om te voorkomen dat je onbewust betrokken raakt in situaties waarin je enorm in de problemen kunt komen.

Zo legde hij uit hoe zogenaamde ‘pump & dumps’ werken waarbij een cryptomunt kunstmatig in waarde wordt opgestuwd (pump), bijvoorbeeld via sociale media, waarna de prijs ineens keldert (dump/rug-pull) . Vooral lucratief voor de oorspronkelijke eigenaren/bedenkers, maar het leidt vaak tot verliezen bij onwetende investeerders. Zelf een project bedenken om snel rijk te worden door bijv. een pump en dump? Beter van niet. Sinds 30 december is dergelijke marktmanipulatie onder de nieuwe cryptowetgeving MiCAR verboden en strafbaar.

Daarnaast vertelde hij ook dat virtuele valuta overnemen van vrienden zonder te weten waar ze vandaan komen je in een lastige situatie kunnen brengen. Als ze een criminele herkomst hebben zou je namelijk zomaar strafbaar bezig kunnen zijn. De belangrijkste boodschap? Zorg dat je precies weet waar je in investeert en baseer je keuzes niet alleen op adviezen van vrienden, kennissen of influencers.

Tips voor beginnende investeerders

Voor wie geïnteresseerd is in virtuele valuta, gaf hij een aantal belangrijke adviezen:

  • Verdiep je grondig! Begrijp hoe virtuele valuta werkt voordat je er aan begint. Geloof niet zomaar elke bron, sociale media of (f)influencer.
  • Investeer alleen geld dat je kunt missen. De mooie verhalen lokken vooral, de slechte ervaringen lees je minder tot niets over.
  • Kies voor betrouwbare dienstverleners. Gebruik diensten die onder toezicht staan van de AFM en te vinden zijn in het openbare register van de AFM of de DNB.
  • Zorg ervoor dat je accounts en wallets goed beveiligd hebt. Voer niet zomaar van alles in op websites en let goed op wanneer je je wallet met een website linkt.


Leerzaam en Inspirerend

Deze gastles gaf onze leerlingen niet alleen inzicht in de werking van cryptocurrency, maar ook in de bredere ethische en juridische aspecten. Het was een inspirerende en praktische kennismaking met een thema dat steeds relevanter wordt in de moderne economie.

Voor meer informatie omtrent virtuele valuta en investeren in virtuele valuta ga naar de volgende website: https://wijzeringeldzaken.nl/crypto