Nieuws

Debatclub Het College wint Limburgse voorronde ‘Op weg naar het Lagerhuis’

25 februari 2019
Terug

De debatclub van Het College Weert heeft donderdag 21 februari 2019 de voorronde van de 21e editie van ‘Op weg naar het Lagerhuis’ op hun naam weten te schrijven. In deze grootste landelijke debatwedstrijd, georganiseerd door BNN/VARA, wordt op zoek gegaan naar het beste debat- en speechtalent van Nederland. Het was een leuke en sportieve strijd met een zinderende finale in de grote statenzaal van het provinciehuis in Maastricht. Een finale die werd gewonnen! Het College mag zich kampioen van Limburg noemen. De enorme beker is te bewonderen bij de receptie van de school.


Voorbereiding

Ter voorbereiding op de wedstrijd brachten de debat-leerlingen uit de bovenbouw van het VWO veel tijd op school door met het oefenen van debatteervormen en allerlei stellingen. Twaalf van deze leerlingen reisden samen met dhr. Maas (samen met mevrouw Kouwenberg begeleider en coach van de debatgroep) af naar Maastricht. Daar namen ze het op tegen scholieren van elf verschillende scholen in Limburg. In totaal strijden dit jaar meer dan tweehonderd middelbare scholen uit heel Nederland om de titel van beste debatschool van Nederland.


De wedstrijd

De jonge debaters bogen zich over enkele prikkelende stellingen. Onze leerlingen wisten in de groepsfase tweemaal een debat te winnen, maar verloren van het Sophianum uit Gulpen. Uiteindelijk kwam Het College als beste overall nummer 2 uit deze fase. In de halve finale wonnen de leerlingen overtuigend van het St. Ursula uit Horn. In de finale trof Het College wederom het Sophianum uit Gulpen. En deze finale wonnen ze! Het beslissende punt viel bij het onderdeel ‘teamwork’ wat de overwinning extra mooi maakte. Emkea Krekels van Het College stond ook nog eens in de finale van het onderdeel 'V-rede', het schrijven en voordragen van een toespraak/speech. Helaas wist ze niet te winnen, maar het was een geweldige prestatie dat ze überhaupt in de finale stond.
 

Vervolg

Op vrijdag 15 maart is de landelijke achtste finale in Duiven. Het College strijdt dan tegen een willekeurige andere provincie-winnaar. Wij wensen onze leerlingen heel veel succes! De uiteindelijke finale komt altijd live op televisie bij de VARA. De winnaar wint een vijfdaagse reis naar de VN in New York.

EXFJ1731.jpg

MOIF2876.jpg

NSNU7125.jpg

Het College Weert

Een perfect leerklimaat in een groene omgeving!

Het College Weert

Samen leren met plezier!

Het College Weert

Samen leren met plezier!