Nieuws

Debatclub Het College in halve finale voorronde ‘Op weg naar het Lagerhuis’

18 februari 2020
Terug

De debatclub van Het College Weert heeft vrijdag 7 februari 2020 de halve finale bereikt van de voorronde van de 22e editie van ‘Op weg naar het Lagerhuis’. In deze grootste landelijke debatwedstrijd, georganiseerd door BNN/VARA, wordt op zoek gegaan naar het beste debat- en speechtalent van Nederland.

Hoewel Het College dit jaar in de halve finale strandde, was het een leuke en sportieve strijd. Het College behaalde ook 'individueel succes'. Zo werd Emkea Krekels gekozen in het 'allstar-team' van de beste debaters van de dag overall en Marij Bernart kwam in de finale van het individuele onderdeel 'V-rede'; het schrijven en houden van een redevoering. Uiteindelijk werd zij daar tweede van Limburg! Een super knappe prestatie.


Voorbereiding

Ter voorbereiding op de wedstrijd brachten de debat-leerlingen uit de bovenbouw van het VWO veel tijd op school door met het oefenen van debatteervormen en allerlei stellingen. Zij reisden samen met dhr. Maas af naar Maastricht. Daar namen ze het op tegen scholieren van verschillende scholen in Limburg: SG Groenewald (Stein), BC Broekhin (Roermond), College Den Hulster (Venlo) Dendron College (Horst), Porta Mosana College (Maastricht), SG Sint Ursula (Horn), Sophianum (Gulpen), Stella Maris College (Meerssen) en het Valuascollege (Venlo). In totaal strijden dit jaar meer dan tweehonderd middelbare scholen uit heel Nederland om de titel van beste debatschool van Nederland.


De wedstrijd

De jonge debaters bogen zich over enkele prikkelende stellingen. Stelling 1: Scholen moeten gratis gezonde lunches voor leerlingen verzorgen. Stelling 2: Het is terecht dat landschap wordt opgeofferd om de economie te stimuleren. Stelling 3: De zelfrijdende auto moet zo snel mogelijk volledig worden toegestaan op de openbare weg.
 

Vervolg

Op vrijdag 19 maart is de landelijke achtste finale. De landelijke stellingen zullen onder andere gaan over drugsgebruik onder jongeren, de rol van ouders bij seksuele voorlichting en de Europese ‘Green deal’. De uiteindelijke finale komt altijd live op televisie bij de VARA.

Het College Weert

Een perfect leerklimaat in een groene omgeving!

Het College Weert

Samen leren met plezier!