Nieuws

Basketballtalent probeert het in Amerika

22 februari 2016
Terug

Voormalig LOOT-leerling van Het College Joris Biemans (19) volgde zijn basketballopleiding bij Basketbal Academie Limburg en vertrok eind vorig jaar naar Amerika. Hier probeert hij een scholarship te krijgen om college basketbal te kunnen spelen bij een Amerikaanse school. 1Weert publiceerde onlangs een artikel over de ervaringen van de Nederweertenaar in de USA.


Niet gepoetst? Straftraining

"Tijdens mijn laatste seizoen bij Basketball Academie Limburg kreeg ik via hoofdcoach Radenko Varagic en BAL de mogelijkheid om te spelen in Amerika, bij de ‘Combine Academy’, een zogenaamde ‘prep school", vertelt het basketbaltalent. "In Amerika heb je de gelegenheid om na High School te kiezen voor een zogenaamd ‘Gap Year’, waarin basketballen feitelijk het enige is wat je doet.

Drie keer per dag trainen en veel wedstrijden spelen, met als doel een scholarship krijgen voor college basketball. Het is altijd mijn droom geweest om naar Amerika te gaan om daar te basketballen. Ik hoefde dus ook niet lang na te denken over deze kans."


North Carolina

Eind september vloog Biemans naar de staat North Carolina, waar de Combine Academy is gevestigd, in een plaatsje genaamd Matthews. "Natuurlijk is het niet gemakkelijk om al je vrienden en familie achter te laten. Gelukkig bestaat er Skype. Je moet er wat voor over hebben. Wat het makkelijker maakt is dat ik samen speel met Bart Schild, een oud-teamgenoot", aldus Joris.

"We wonen in een appartement met vier andere spelers, allemaal uit verschillende landen. Combine Academy heeft drie teams met Amerikaanse spelers en één team genaamd het ‘Red Star international team’, met enkel spelers uit niet-Amerikaanse landen. Voor dit team komen wij uit. Ons team bestaat uit spelers uit Rusland, Spanje, Portugal, Duitsland, Italië, Canada en Nederland. Je moet goed voor jezelf kunnen zorgen. Er is geen pa of meer die voor je kookt. Eens per week komen de coaches eten brengen, dat we zelf moeten koken. Daarnaast doen we elke week boodschappen in een Walmart (een supermarkt XXL). Zelf koken was wennen in het begin.

Ook moeten we zorgen dat ons appartement schoon is. Zo niet, dan moet je voor straf rennen tijdens de training. Discipline is belangrijk."


Andere stijl

"De stijl van basketball is in Amerika anders. Ze spelen ruwer, sneller, en meer 1-tegen-1 basketball. Ons Red Star team speelt Europees basketball met veel pick-and rolls, waar ik persoonlijk wel van hou. Heel gaaf is dat de spelers die je normaal op tv ziet je nu in het echt kan zien. De Charlotte Hornets zijn hier dichtbij, waar we ook een keer zijn gaan kijken. Ook speel je tegen teams als Hargrave Academy, waar veel latere NBA-spelers hebben gespeeld en waar bijna iedere speler naar Division 1 college basketball gaat. Enorm hoog niveau dus. Op het moment het nummer 1 prep school team in Amerika, waar we overigens goed tegen hebben gespeeld."


Mooie ervaring

"Nu, na een maandje of vier, kan ik zeggen dat het heel goed gaat. Ik ben startende point guard en krijg veel speeltijd. Er is interesse van een aantal colleges, wat wellicht leidt tot het aanbieden van een scholarship. Dat zou betekenen dat ik nog vier jaar in Amerika kan blijven. Met nog een paar grote, nationale toernooien in zicht, kan er nog veel gebeuren.

Het is een enorm mooie ervaring. Iedereen die de kans krijgt en de capaciteiten heeft kan ik het zeker aanbevelen!", zo besluit Joris Biemans.