Kunst en Cultuur: kunstonderwijs voor VWO

Bij de Kunst en Cultuur-stroom op Het College werken de kunstvakken samen waardoor de leerlingen een verbinding tussen de vakken duidelijker gaan ervaren. Naast kennisoverdracht krijgen de leerlingen vakspecifieke vaardigheden. Tijdens de lessen ontdek je jouw talenten welke op een expressieve manier worden gepresenteerd.

Kunst en Cultuur

Het eerste leerjaar van het atheneum dient als oriëntatiejaar voor alle leerlingen. Je werkt dan aan het project 'Spektakel'. Een combinatie van tekenen, muziek, theater. We werken hierbij samen met gastdocenten op locatie. Na het eerste leerjaar kun je kiezen voor de Kunst en Cultuur-stroom. Je werkt aan gezamenlijke thema’s binnen de vakken muziek, tekenen, handvaardigheid en theater. Kunstgeschiedenis is hierbij een verbindende factor. Daarnaast worden er vakspecifieke vaardigheden aangeboden zoals musiceren, zingen, teken-en handvaardigheid technieken en tekstbeleving bij theater. Ook worden er activiteiten gepland waarbij leerlingen aan de slag gaan met workshops onder leiding van professionele kunstenaars/muzikanten.

In het tweede leerjaar ga je aan de slag met het maken van een eigen musical (2016-2017: Shrek). Bij drama repeteer je de musical, bij muziek studeer je de liedjes in en in de tekenles maak je een bijpassend decor. In het derde leerjaar van de Kunst- & Cultuurstroom maken de leerlingen bijvoorbeeld een film. Ze verzinnen een plot, maken een storyboard, ontwerpen een affiche en leren alles over het maken van een film. Dit alles wordt in het theater op school gepresenteerd.


Creativiteit

Naast vakspecifieke vaardigheden is de persoonlijke en sociale ontwikkeling van de leerling erg belangrijk. Je maakt kennis met professionele kunst waarbij waarnemen en analyseren een belangrijke factor is. Je leert innovatief en expressief te zijn. Je leert jezelf uitdrukken in beeld, woord, muziek en beweging. Hierbij is organisatie een belangrijke vaardigheid. Je leert jezelf en anderen waarderen door je eigen en elkaars werk te bekijken en te beoordelen.


Presentatie

Binnen de Kunst en Cultuur-stroom is samenwerking tussen de vakken heel belangrijk waardoor leerlingen de verbinding tussen de vakken zullen ervaren. Programma’s van de verschillende vakken zullen op elkaar afgestemd zijn. Tijdens een gezamenlijke afsluiting zullen de vakken als één groot spektakel te zien zijn. Dit zal in het theater van de school of op andere podia zijn.
Talentontwikkeling

Leerlingen hebben verschillende talenten. Ook vakspecifiek is het zo dat leerlingen verschillende behoeften hebben binnen het lesprogramma, welke via een opmaat programma zoveel mogelijk aangeboden zal worden. De leerlingen die tekenen volgen, kunnen een porfolio samenstellen om toegelaten te worden tot de academie en worden daarin begeleid. Voor zeer muzikale leerlingen is er de mogelijkheid om na auditie deel te nemen aan Musicline/VoCo (vooropleiding Conservatorium).

 

Download hier de folder Kunst en Cultuur


Voor informatie over de Kunst en Cultuurstroom kan contact worden opgenomen met de Cultuurcoördinatoren via info@college.nl.

 

Kijk ook eens naar:

Het College Weert

Een perfect leerklimaat in een groene omgeving!

Het College Weert

Samen leren met plezier!