Nieuws

Sociale media

21 februari 2022
Terug

Sociale media spelen een belangrijke rol in het leven van onze leerlingen. Sociale media kunnen helpen om het onderwijs te verbeteren en de lessen leuker te maken, om contact te houden met vrienden en te experimenteren en grenzen te verleggen. Maar sociale media brengen ook risico’s met zich mee, zoals pesten, intimidatie en het ongewild delen van (aanstootgevende) foto’s, filmpjes of andere gegevens.

Ook op onze school zien we dat leerlingen af en toe ongewenste en/of aanstootgevende filmpjes en foto’s delen. Al dan niet met negatieve gevolgen voor de persoon in kwestie. Heb je iets in vertrouwen gehoord over een ander of iets dat een ander kan schaden? Dan deel je dat niet met anderen via social media. We accepteren niet dat social media gebruikt wordt om anderen te pesten, te kwetsen, te stalken, te bedreigen, te shockeren, zwart te maken of op een andere manier te beschadigen. Met het namen, shamen en outen van wie dan ook, kun je een onschuldig iemand voor het leven beschadigen. Dit kan en mag niet!

Let er bovendien op dat als je met jouw gebruik van social media strafrechtelijk de fout ingaat, de school en/of andere beschadigde personen hiervan aangifte kunnen doen bij de politie. Wees wijs en ben je bewust van wat jouw gedrag met anderen doet.


Algemene afspraken bij het gebruik van internet en sociale media 

  • We behandelen elkaar netjes en met respect, en laten iedereen in zijn waarde. Daarom pesten, kwetsen, stalken, bedreigen en beschadigen we elkaar niet.
  • Iedereen is verantwoordelijk voor wat hij/zij zelf plaatst op sociale media, en kan daarop aangesproken worden. Ook het doorsturen (forwarden) en herplaatsen (re-tweeten) zijn handelingen waar je op aangesproken kunt worden.
  • Zorg dat je weet hoe de sociale media werken voordat je ze gebruikt, zorg dat de instellingen goed staan en je niet meer informatie deelt dan je wilt. Alles dat wordt gecommuniceerd via internet en sociale media, blijft nog lang vindbaar.
  • We helpen elkaar om goed en verstandig met sociale media om te gaan en we spreken elkaar daarop aan.
  • We respecteren elkaars privacy. Bij het gebruik van internet en sociale media worden er daarom geen informatie, foto’s of video’s verspreid over anderen, als zij daar geen toestemming voor hebben gegeven, of als zij daar negatieve gevolgen van kunnen ondervinden.