Nieuws

Het College winnaar WON-Regiomanifestatie

27 mei 2019
Terug

Tijdens de regiomanifestatie WON Regio Zuid op vrijdag 24 mei jl. hebben Stijn Knippenberg en Ava Walraven van Het College Weert de eerste prijs weten te behalen met hun onderzoek “reactievermogen bij standaard oogafwijkingen”.

Tijdens deze dag, georganiseerd door de stichting Wetenschapsoriëntatie, presenteerden leerlingen uit Zuid Nederland hun onderzoek aan elkaar en een vakjury bestaande uit medewerkers van de universiteit Tilburg en docenten wetenschapsoriëntatie uit Zuid Nederland. Zo ook Stijn Knippenberg en Ava Walraven uit klas G3A. Zij deden tijdens de bèta module “meten aan de mens”  een eigen onderzoek naar reactievermogen in combinatie met oogafwijkingen.


Reactievermogen bij standaard oogafwijkingen

Aan de hand van een test hebben Stijn en Ava een experiment uitgevoerd met een aantal medeleerlingen, met en zonder een oogafwijking. Daaruit bleek dat de jongeren die een bril of lenzen dragen een trager reactievermogen hebben. Dat is natuurlijk een eerste stap. Om het onderzoek te valideren zou het vaker moeten worden uitgevoerd. Maar dat is niet de kern van het onderzoek zoals dat bij het vak WON opgezet wordt. Het gaat erom dat de leerlingen leren hoe wetenschappelijk onderzoek werkt.


Landelijke WON-manifestatie

Op woensdag 25 september a.s. presenteren Stijn en Ava hun onderzoek aan een vakjury op de landelijke WON-manifestatie.

PJHS8712.jpg

JMFW2258.jpg

FRFY3967.jpg