Nieuws

Leerlingen LVO Weert naar Mongolië

4 juli 2019
Terug

Woensdag 3 juli hebben maar liefst twee groepen van 30 leerlingen van Het College, de Philips van Horne en Het Kwadrant met docenten en een medisch begeleider koers gezet naar Mongolië voor een interculturele ontwikkelingsstage van drie weken.

De leerlingen doen mee aan een project van Global Exploration. In deze drie weken gaan we er samen voor proberen te zorgen de wereld een beetje beter te maken: samen leren, praten, sporten, zingen en werken. Leren dat mensen over de hele wereld anders zijn, maar dat dat ook prima is.

Mongolië

De leerlingen starten in de hoofdstad Ulaanbaatar waar ze zo’n veertig, vijftig Mongoolse leerlingen ontmoeten. Ze gaan samen sporten, cultuurspellen doen en de gymzaal van de middelbare school opknappen. Daarna gaat de reis naar een vuilnisbelt iets buiten Ulaanbaatar. Op de vuilnisbelt leven mensen. De Veloo Foundation probeert daar met succes de cirkel van armoede te doorbreken en de Mongoolse jongeren te laten zien hoe mooi Mongolië is. Er wordt samen gesport, geslapen in tenten en een kampvuur gemaakt.

De volgende stop is in een natuurpark waar de Nederlandse leerlingen tijdens hun wandeling kennismaken met nomadenfamilies en het leven als nomade. De reis eindigt op een middelbare school in Ulaanbaatar, waar de Nederlandse leerlingen Engelstalige activiteiten verzorgen voor hun Mongoolse leeftijdgenoten.


Global Exploration

Global Exploration is een stichting met als doel jongeren kennis te laten maken met andere culturen. Ontwikkelingssamenwerking, duurzame ontwikkeling en zelf een bijdrage leveren door middel van een ‘Scholen voor Scholen’-project vormen onderdelen van de ontwikkelingsstage. Na een gedegen voorbereiding van masterclasses, teambuilding en informatiebijeenkomsten reizen middelbare scholieren, ondersteund door docenten en een arts naar Derde Wereldlanden om daar te bouwen aan een betere wereld. De leerlingen financieren deze reis zelf en organiseren voor de projecten inzamelingsacties.
 

Sponsoractiviteiten en donaties

Naast de voorbereidingen op informatief gebied hebben de leerlingen van LVO Weert de afgelopen maanden veel sponsoractiviteiten georganiseerd om hun ontwikkelingsstage naar Mongolië mogelijk te maken. 


Persoonlijke inzameling

Niet met lege handen reizen is het motto van de Stichting Global Exploration. Fondsen verzamelen en de handen zelf uit de mouwen steken, vormt een onderdeel van het programma. Iedere deelnemer zamelt € 1800 aan sponsorgeld in. Er zijn heel wat wafels gebakken, etentjes en high tea's georganiseerd en familie, vrienden en bedrijven benaderd om te sponsoren. Daarbij vertellen de deelnemende leerlingen steeds hun eigen verhaal over de ontwikkelingsstage naar Mongolië. Nu is bijna het moment aangebroken dat de groep de reis daadwerkelijk gaat maken en veel nieuwe indrukken zal opdoen!


Volgen

Het reisgezelschap is gedurende hun reis te volgen via hun eigen blog. Benieuwd? Kijk dan op http://www.global-exploration.nl of op de facebookpagina https://www.facebook.com/xploreweert/

De eerste foto's uit Mongolië:

mongolie2.jpg

mongolie1.jpg

 

1e1edcf9-38f2-484c-80ea-04600122fa24.jpg

45f393dd-f04d-46c4-9a0a-2604db3c5b07.jpg

Het College Weert

Een perfect leerklimaat in een groene omgeving!

Het College Weert

Samen leren met plezier!