Nieuws

Kick-off Global Exploration

12 januari 2015
Terug

Vrijdag 9 januari 2015 kwamen zo´n 600 betrokkenen bij de Stichting Global Exploration van alle deelnemende scholen bij elkaar op Het College om het Xplorejaar te openen. Dit jaar reizen ruim 400 jongeren met Global Exploration naar alle uithoeken van de wereld. 32 Leerlingen van de Philips van Horne, Het Kwadrant en Het College reizen dit jaar samen met zes begeleiders naar Peru. Bij de aftrap van het jaarprogramma werd stilgestaan bij de actualiteiten van de dag. Er werd een minuut stilte in acht genomen voor de gebeurtenissen in Parijs. Natuurlijk werden hierbij pennen in de lucht gehouden als teken voor de vrijheid van meningsuiting.


Global Exploration

Global Exploration is een stichting met als doel jongeren kennis te laten maken met andere culturen, ontwikkelingssamenwerking, duurzame ontwikkeling en zelf een bijdrage levert door middel van een Scholen-voor-Scholen-project. De leerlingen financieren deze reis zelf en organiseren voor de te realiseren Goede Doelen-projecten regelmatig inzamelingsacties. Na een gedegen voorbereiding reizen de leerlingen ondersteund door een aantal docenten, assistenten en artsen naar Derde Wereld-landen om hun handen uit de mouwen de steken.


Workshops en trainingen

Na de opening volgden er workshops en trainingen voor de 350 leerlingen die mee gaan op stage. Voor de ouders was er een informatief programma zodat ze meer inzicht krijgen in wat de organisatie zoal doet. De avond werd afgesloten met een gezamenlijke dans uitgevoerd door alle deelnemende scholen.


Verslag

Twee leerlingen die dit jaar mee gaan hebben over de kick-off het volgende geschreven:

"De directeur van Global Exploration en de directeur van Het College gaven een presentatie met een korte inleiding. Hierna werd gevraagd om 1 minuut stilte om stil te staan bij de recente gebeurtenissen in Parijs. Het programma van de avond bestond uit het volgen van vier workshops, te beginnen met een workshop over millenniumdoelen. Denk aan ‘gelijke rechten voor mannen en vrouwen’, ‘gezuiverd water voor iedereen’, ‘onderwijs’ en noem maar op. We kregen de taak om een verdeling te maken van de, naar onze mening, belangrijkste doelen en de minder belangrijke millenniumdoelen. Dit was een lastige opgave, want alle doelen die nagestreefd worden zijn super belangrijk! De uitkomst verschilde per groep. Bij de een stond ‘het einde van armoede’ bovenaan, bij de ander ‘vrede’.

Onze groep is ingedeeld in vier crews; Health, Education&Recreation, Culture&Economy en Nature&Environment. Dit was de basis voor de tweede workshop. Iedere crew heeft een voorlichting gekregen over wat de crew inhoudt en bij bijvoorbeeld de crew Culture&Economy is er nog een opzet gemaakt voor een plan van aanpak.

De derde workshop was een dansworkshop waar we de Global Exploration-dans van 2015 leerden. Een vrolijke choreografie, maar een serieus onderwerp. En als laatste waren er nog twee jongeren die al vaker met Global een reis gemaakt hadden en vol enthousiasme hun ervaringen met ons deelden. Als ze vertelden over hun belevenissen en avonturen, zag je ze stralen en spatte het enthousiasme van hun gezicht. Dit was ontzettend leuk om te zien en wij hopen dat we met net zo’n mooie verhalen terug komen van onze reis. Hun verhaal heeft ons allemaal geïnspireerd om alles uit de reis te halen wat er in zit!

Tot slot hebben we afgesloten door op te treden met onze eerder geleerde dans. Het was zeker een geslaagde avond. We hebben weer veel nieuwe informatie gekregen, maar we hebben vooral nóg meer zin gekregen!"

Geschreven door: Eefje de Groot en Daphne Horst

 

Foto's van de kick-off zijn te vinden in de fotogalerij.

Het College Weert

Een perfect leerklimaat in een groene omgeving!

Het College Weert

Samen leren met plezier!