Nieuws

Excursie Xanten

30 maart 2023
Terug

Op 15 maart jl. hebben de leerlingen van Gymnasium 2 en 3 een bezoek gebracht aan de Romeinse 'stad' in Xanten. In het archeologisch park zijn enkele gebouwen gereconstrueerd, waaronder een deel van de haventempel, een herberg met badhuis, een werkliedenhuis en de arena. Op de fundamenten van het oude badhuis, is het LVR RömerMuseum gebouwd.


Reconstructies

Na een rondleiding en uitleg over Romeinse steden, kregen de leerlingen een uitgebreide uitleg in het museum, deels van een gids en deels met uitleg van dhr. Van Kempen. Extra speciaal aan het park in Xanten is de manier waarop ze de reconstructies opbouwen. Ze maken daar namelijk gebruik van experimentele archeologie. Ze proberen zoveel mogelijk de Romeinse technieken opnieuw toe te passen bij het ouwen van de reconstructies.


Tijdlijn

In het RömerMuseum konden leerlingen door een tijdlijn heenlopen. Daarmee is de ontwikkeling van de regio in de Romeinse tijd te zien. Het begint met de eerste Germaanse bevolkingsgroepen, waarna steeds meer Romeinse objecten te zien zijn om uiteindelijk in de middeleeuwen uit te komen. Omdat Xanten niet zo heel ver weg ligt, kunnen de leerlingen zich nu beter voorstellen hoe de ontwikkeling is gegaan in de rest van Limburg.


Poort

Vanuit het museum hebben we nog een rondje gelopen door het park. Daarbij is ook de poort van de stad bezocht. Vanaf het 'panoramadak' konden de leerlingen het park overzien, maar was ook duidelijk zichtbaar hoe de Romeinse hoofdwegen nog steeds gebruikt werden als route door de omgeving. Door het wandelen en het beklimmen van de trappen met iets hogere treden, werd het tijd om de dag te onderbreken met een pauze.


Vrije tijd

Na een pauze, waarbij leerlingen het fort hebben ontdekt in de speeltuin, was er tijd om zelfstandig door het archeologisch park te wandelen en foto’s te maken om deze excursie vast te leggen. Een dergelijke dag is altijd te kort en rond 16.00 uur verzamelden de leerlingen zich weer voor de terugweg naar Weert. Daarbij hebben sommigen zich nog een al dan niet leerzame souvenir gekocht in een van de winkeltjes.

Foto's van de excursie naar Xanten zijn te vinden in de fotogalerij

Het College Weert

Een perfect leerklimaat in een groene omgeving!

Het College Weert

Samen leren met plezier!