Tweetalig Onderwijs (TTO)

Op de aardbol neemt Nederland maar een klein plekje in. Maar gelukkig realiseren wij ons hier maar al te goed dat het belangrijk is om internationale contacten te hebben. Steeds meer grenzen vallen weg. Zeker binnen Europa. Daardoor wordt studeren en werken in het buitenland steeds gemakkelijker. Maar dan is het wel belangrijk dat je de taal ook echt goed beheerst. Ook als je wilt gaan werken bij een buitenlands bedrijf in Nederland wordt daar meestal Engels gesproken. Veel opleidingen bij het Hoger Beroeps Onderwijs en de universiteiten in Nederland worden in het Engels aangeboden. Misschien wil je je Masters opleiding aan een universiteit in het buitenland gaan doen. Daarom is het belangrijk dat je je eigen grenzen durft te verleggen.


Een spannende opleiding

Het College Weert is een officiële Junior-TTO-school. Als je naar het Tweetalig Onderwijs gaat, dan krijg je in de onderbouw meer dan de helft van je lessen in het Engels. In de klas wordt dus ook door de docent in het Engels lesgegeven, je praat zelf Engels in de klas, er komen Engelstalige boeken op tafel, je maakt proefwerken in het Engels en je werkt aan Engelstalige projecten. Hierdoor leer je de taal snel en goed. Je hoort en spreekt namelijk meer dan de helft van de lesweek Engels. Het is wel hard werken, want je zult zeker in het begin heel veel nieuwe woorden moeten leren, die niet-TTO-leerlingen niet leren. Je zult misschien niet meteen alles begrijpen wat de docent uitlegt en het is natuurlijk gewoon even wennen om in de klas steeds Engels te spreken… ook tegen elkaar.

Bilingual education gaat echter veel verder dan het leren van de Engelse taal. Tweetalig onderwijs betekent ook veel aandacht voor internationalisering. In de lessen zelf, maar ook door samen te werken met leerlingen in andere landen. Hierdoor leer je meer over hoe mensen in andere landen leven, wonen, denken, naar school gaan enzovoort. Je krijgt door tweetalig onderwijs een andere kijk op de wereld en je leert verder kijken dan Nederland. Daarom maken we ook reizen naar het buitenland. Je legt internationale contacten tijdens language and culture trips en exchange programs. Je ontwikkelt je eigen talenten bij theaterworkshops, speaking contests, team math challenge en sport clinics. Zo wordt je optimaal voorbereid op de internationale samenleving.

Tweetalig Onderwijs in de bovenbouw

Na de derde klas ga je je voorbereiden op het Nederlandstalige eindexamen. Vanaf dat moment volg je je eindexamenvakken in het Nederlands. Een aantal “schoolexamen”-vakken, zoals CKV, LO en maatschappijleer, volg je in het Engels. Ook krijg je extra lessen Engels als voorbereiding op het examen voor het certificaat International Baccalaureate (IB). Dit internationale IB-programma werkt met thema’s die leerlingen over de hele wereld aanspreken: mediagebruik, ecologie, internationale verhoudingen, enz. Ook maak je een internationaal profielwerkstuk. En natuurlijk ga je naar het buitenland.

DSC09034a_gespiegeld.jpg

Wanneer ben je ‘TTO-proof’?

  • Je hebt een positief advies voor TTO van de basisschool
    Vind je Engels leuk?
  • Ben je goed in taal?
  • Wil je graag iets extra’s leren?

• Je hebt een eenduidig VWO-advies van de basisschool
> ATH-TTO of GYM-TTO Het College

TTO creëert leerlingen die zelfstandig en zelfbewust hun mannetje staan in deze maatschappij en die uitdagingen weten aan te pakken met:
• Taalvaardigheid op zeer hoog niveau
• Communicatief ervaren wereldburgers

 
Meer info


Meer informatie over het Tweetalig Onderwijs is te vinden op de speciale website www.ttoweert.nl. Deze site biedt je tevens een kijkje in de activiteiten van TTO-klassen. Vragen? Neem dan contact op met onze TTO-coördinator Mw. Peeters-Engbersen.

Het College Weert

Een perfect leerklimaat in een groene omgeving!

Het College Weert

Samen leren met plezier!