ELOS: Europese Leeromgeving

Als ELOS-school bereidt Het College Weert leerlingen voor op de internationale samenleving. Je krijgt als leerling volop de gelegenheid om je voor te bereiden op een internationale toekomst. In de lessen is er aandacht voor Europese en internationale oriëntatie. Om de taal sneller onder de knie te krijgen wordt er tijdens de lessen Frans, Duits en Spaans zoveel mogelijk in de betreffende taal gesproken. Tijdens de lessen Engels wordt er alleen nog in het Engels gesproken. Uiteraard kunnen leerlingen ook deelnemen aan excursies en uitwisselingen met Europese partnerscholen en zelfs een week naar het buitenland voor het maken van het profielwerkstuk.


Uitwisseling VWO-3

Leerlingen van VWO-3 kunnen deelnemen aan een uitwisseling met buitenlandse scholen in Duitsland, Frankrijk en Spanje. Tijdens de uitwisseling verblijf je een week in het buitenland en fungeer je als gastgezin bij het tegenbezoek. Door de conversaties met de buitenlandse leerlingen leer je jezelf beter uitdrukken in een vreemde taal. Bovendien kom je op een speelse manier in aanraking met andere culturen. De kosten voor de uitwisseling bedragen ca. 290 euro.


Het internationaal profielwerkstuk

Al enkele jaren is er de mogelijkheid voor leerlingen van VWO-5 en VWO-6 om het (vervroegd) profielwerkstuk in het buitenland te maken of een Talenpracticum te volgen in Frankrijk of Süd Tirol. De school heeft hiervoor contacten met scholen in Italië, Frankrijk, Litouwen en Zweden. Ook leerlingen uit HAVO-5 van de Philips van Horne kunnen hier aan deelnemen. De kosten voor het internationaal profielwerkstuk bedragen ca. 330 euro. Enkele gemaakte profielwerkstukken en reisverslagen naar Beziers en Schlanders zijn hier in te zien:

 

Het College runner-up ELOS-profielwerkstukwedstrijd 2017

Amber van Mierlo, Vera Lemmers en Rachelle Weert zijn met hun profielwerkstuk ‘Orgaandonatie’ runner-up geworden bij de landelijke ELOS-wedstrijd Profielwerkstukken. Ook dit jaar zijn er inhoudelijk interessante stukken aangeleverd door leerlingen van verschillende scholen. Voor de profielwerkstukkenwedstrijd van 2017 heeft de jury zich gebogen over twaalf inzendingen. Volgens de jury hebben Amber, Vera en Rachelle de complexe (technisch én ethisch) discussie van orgaandonatie vertaald in een helder onderzoeksverslag. De prijs werd op dinsdag 9 mei jl. op Het College toegekend.


Juryrapport

Ook vorig jaar namen de leerlingen van Het College deel aan de wedstrijd; met een eerste prijs bij de havo en een tweede prijs bij het vwo als resultaat. Dit jaar gingen Tijs van Ginkel en Romee Lind van het Stedelijk Gymnasium Utrecht er met de winst vandoor met het profielwerkstuk ‘We do not merely destroy our enemies; we change them’. Runner-up werden Amber, Vera en Rachelle van Het College met hun werkstuk over orgaandonatie. Het juryrapport:

Orgaandonatie is een blijvend actueel onderwerp dat ook in het huidige Nederlandse politieke klimaat een issue is. Amber, Vera en Rachelle hebben deze complexe (technisch én ethisch) discussie vertaald in een helder onderzoeksverslag. Met in Zweden afgenomen interviews en enquêtes hebben de meiden “over de grens geleerd” en bovendien hebben ze laten zien dat het anno 2017 verhelderend kan werken om “buiten de landsgrenzen te leren”. Het eindresultaat is helder leesbaar en gestaafd op literatuur- en eigen onderzoek.

ELOS.jpg


Iets voor jou?

Vind jij het leuk om meerdere talen goed te beheersen én ben je nieuwsgierig naar andere culturen? Dan is ELOS echt iets voor jou. Je kiest zelf of je aan ELOS deelneemt, het is geen verplichting. Doe je mee? Dan levert het je wel een schat aan nieuwe ervaringen op.

Download hier de folder ELOS


Voor vragen over ELOS kan contact worden opgenomen met de coördinator ELOS, dhr. Curfs.

Het College Weert

Een perfect leerklimaat in een groene omgeving!

Het College Weert

Samen leren met plezier!