Verhalen van vroeger: de brand

11 september 2023
Terug

6 november 1962 werden de eerste lessen gegeven in het nieuwe gebouw aan de Kazernelaan. Een week later, in de nacht van 14 op 15 november, brak er brand uit in het oude gebouw, aan de Molenstraat. In de Maas en Roerbode van vrijdag 16 november stond een uitgebreid verslag. Lees hier ook het artikel over de achtergronden.

Daarnaast was het de correspondent in Rome gelukt Mgr. Moors (bisschop van Roermond (1959 – 1970) en daarvoor directeur van het Bisschoppelijk College (1942 – 1957)) te spreken. Een verslag daarvan stond in dezelfde krant. Zijn betrokkenheid spreekt voor zich. 

De  oorzaak van de brand is nooit met 100% zekerheid vast komen te staan. Uit het rechercheonderzoek kwam naar voren dat het hoogstwaarschijnlijk ging om een aardsluiting. Het rapport van het onderzoek is niet bewaard gebleven.

Overigens, de wijnkelder waar Mgr. Moors het over had in zijn interview, was intact gebleven. De flessen wijn zijn overgebracht naar het Tranchee. Bij de sloop is de kelder volgegooid met puin. Dat kwam aan de oppervlakte toen begin jaren ’70 de Munt gebouwd werd. Die bouw moest zelfs enige tijd stilgelegd worden.

Het gebouw is, met een lange tussenpose vanwege de strenge winter van ‘62/’63, verder gesloopt.

Het College Weert

Een perfect leerklimaat in een groene omgeving!

Het College Weert

Samen leren met plezier!